Fins a 6 històrics membres dels @Xicots de #Vilafranca, i 2 persones molt estimades per la colla, apareixen al recent publicat 7è volum de la enciclopèdia castellera, editada per @Cossetània.
"Tot i el seu caràcter col.lectiu, és del tot evident que els castells tenen noms i cognoms ...." així s'indica en la contra del llibre, que porta com a subtítol "Diccionari biogràfic. Dels inicis a l'any 2000".
Aquest encertat i treballat 7è Volum ha estat co-dirigit per Xavier Brotons i Guillermo Soler, i en cal destacar el gran treball de recerca i les hores i hores de converses amb els protagonistes o les seves famílies que s'hi veuen al darrera de cada biografia. Un gran projecte, i molt ben resolt.
Aproximadament hi ha unes 622 entrades ( entre les principals i les dels apartats "a més ...") de noms o nissagues, de les quals, directament dones només n'he compatibilitzat 25, el que significa un 4%. Per altra banda, fins a 29 especialistes i coneixedors del fet casteller hi han participat com a redactors i redactores. Val a dir, que d'aquests només 4 en son dones, però ja en representa un salt quantitatiu, ja que ens enfilem a un 12% de representativitat. Tot i així, és una forma clara de visualitzar que venim d'un món casteller que era masculinitzat totalment, era així. Ara bé, és cert que en els darrers 20 anys el paper de la dona s'hi ha vist totalment reforçat, i que si hi ha un següent volum d'aquest diccionari biogràfic, les dones hi tindran, segur, un paper totalment protagonista.
De fet a la pròpia introducció ja es fa esment d'aquest fet : "... aquest primer volum, que s'ocupa d'un període durant el qual la participació de la dona en el món casteller era quasi nul.la o, en to cas anècdotica, hem fet un esforç de visibilització de les pioneres ...."
També a la introducció diuen els autors que " ... el lector pugui trobar-hi a faltar algun nom, o fins i tot consideri que algun altre no hi hauria de ser ...". Tota la raó, a mi m'han passat les dues coses. Però és comprensible que ens passi a tots ja que de forma subjectiva el fet de pertanyer a la nostre colla, la nostra població, el nostre "entorn" ens influeix, i ens fa tenir una visió esviaxada.
Tornem al que anava, la representació de "Xicoters" al diccionari, ho faré també en ordre alfabètic, com allà hi apareixen:
- Garcia Gil, Leopold, "Polo". Destacat membre fundador.
- Hill López. Germans Fèlix i Lluís. Fundadors, i primers cap de colla i sots-cap de colla.
- Marcianes Lopera, Juan "Juanillo". Cap de colla que portar als Xicots als castells de 8.
- Martinez Giménez, Francesc, "Cisco". Cap de colla que feu renéixer els Xicots als anys 90.
- Sol Rovira, Joan. Fundador i President honorífic dels Xicots.
Tots en son membres destacats de les primeres etapes de la colla, i com a "mostra" us en destacaré la biografia que tenim més "propera", la del Juanillo Marcianes. Us comparteixo una fotografia de la part del llibre on hi apareix ell, el nostre Cap de Colla entre els anys 1997 i 2002, amb el que vaig compartir la meva primera etapa com a President, en uns moment molt bonics, i que sempre em porten bons records! A més a la biografia s'hi esmenta tota la nissaga dels nois Marcianes: Antonio, Marcelino, Fernando, Quico, Manel i Vicente! Amb el Juanillo van arribar els castells de 8, i des de llavors els portem cada any pel món!
Per altra banda també vull destacar dos persones amb les que la colla hi té un vincle especial, i un agraïment infinit, per l'ajuda, el suport i la estima que ens van mostrar sempre. Dos referents del fet casteller, que per suposat, també apareixen en aquest volum de la enciclopèdia:
- Solsona Llorens, LLuís. Investigador i estudiós del fet casteller, primer a utilitzar l'eslògan "Vilafranca, la plaça més castellera" i per tant, segurament la persona que el va crear. A banda de la relació amb Valls, va ser administrador de la Festa Major de Vilafranca, organitzador dels quatre concursos Enxaneta de Plata, gran amic del fundador dels Xicots, Joan Sol. Va ser un incondicional de la nostra colla, va escriure els Goigs a la Verge del Roser, ens va representar en el jurat d'alguns concursos, entre d'altres fets que ens hi van relacionar. I en la cerimònia del seu comiat els Xicots hi vam alçar un pilar de 4. L'atzar va fer que la meva filla gran, la Júlia, fos l'enxaneta d'aquell pilar de dol, que sempre recordaré, i que vaig compartir en un post en aquest mateix blog.
- Sala Mañé, Josep. Fundador dels Castellers de Barcelona i un dels primers enxanetes dels Castellers de Vilafranca. A la dècada dels 2000 ens va donar suport i col.laborar amb la colla de diverses formes, sempre amb gran humilitat i un saber fer exquisit. Ens va ajudar en aspectes tècnics, era un mestre, i també va col.laborar de forma regular com a tertulià en el programa radiofònic "sense folre" que els Xicots vam tenir en antena diversos anys.
Per acabar, i completant la valoració de la bibliografia, jo hi hagués afegit una dona, la Carme Alomà, la primera dona que va pujar al tronc d'un castell a Vilafranca del Penedès, a primers dels anys 80. Un fet prou important, i que a més, va succeir, segons les dades que ens consten a la colla, amb la camisa vermella dels @Xicots de #Vilafranca. A banda d'aquest important fet, ja fa set anys que els Xicots li dediquen l' Homenatge a les "heroïnes anònimes" que ara porta el seu nom, i on la colla vermella enlaira castells 100% femenins. Fet que li dona un valor més gran al seu personatge. Potser si hagués sortit a la enciclopèdia haguéssim hagut de modificar el títol d'aquest acte. De moment, caldrà mantenir-lo ;-) .
Sigui com sigui, i amb la diversitat de criteris possibles, sobretot vull felicitar als co-directors, i als especialistes que ho han fet possible, destacant entre ells al Pep Ribes, que és qui va fer els contactes i la coordinació de la part de les persones vinculades als Xicots. Moltes gràcies Pep per la gran feina feta. Les famílies Hill, Polo, Sol, i Marcianes s'ho mereixien.
Salut, i castells!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada