dimecres, 26 d’abril del 2017

La Clàssica de 8 ample


En Jordi Armilla, a la versió digital de la revista castells, avui 26 d’abril, anomenava a aquest conjunt de tres castells: 3d8, 4d8, 9d7, com la “clàssica de 8 ample” o la “bàsica de 8”.
M’agrada més el concepte d' “ample” perquè descriu molt bé la diferència entre fer una “clàssica de 8” i fer la “clàssica de 8 ample”, ja que el volum de pinya, castellers de tronc i canalla, que requereix un 2d7 respecte un 9d7 és molt diferent. Molt.
Aquest diumenge, per Sant Jordi, els Xicots vam portar a plaça el 9d7. Era la primera vegada en els nostres, gairebé, 35 anys d'història.
Abans però, i no pot quedar en un segon terme, va arribar el primer 3d8 de la temporada. Extraordinari. No per l'execució, que va ser treballada, i tancat per la part alta, sinó que, extraordinari, per la forma en que ha arribat. M'explico. Respecte el 3d8 de la temporada passada tenia més de cinc canvis. Els més destacats a segons, amb dues estrenes, però en modificacions gairebé a tots els pisos. Té un gran mèrit haver-lo pogut portar a la segona diada de la temporada.
I després vam descarregar el segon carro gros de l'any: dues actuacions, dos carros grossos. I aquest sí, el vam descarregar amb gran fermesa i seguretat. Quin plaer de castell de vuit.
I el 9d7, què hem de dir d'aquest castell que enguany han alçat ja fins a 6 colles? Nosaltres el vam fer " a la vilafranquina" diuen, amb un sol enxaneta vaja. És un castell complet, ja que requereix les tres parts que una colla ha de tenir controlades per fer una gran temporada. Anem a repassar aquestes parts, i amb nombre de castellers necessaris:
Pinya ( dos cordons bàsics): 9 baixos, 9 contraforts, 18 crosses, 9 primeres mans 9 segones mans, 3 agulles, 18 laterals, 18 segons laterals, 6 vents, 6 segons vents ... i la resta de la pinya ... Subtotal = 105
- Tronc:  9 castellers i castelleres de baixos fins a quarts, 4 pisos. Subtotal = 36
- Canalla: 6 dosos, 3 aixecadors, 1 enxaneta. Subtotal = 10
 Total = 151 persones.
És un castell complet. El cap de pinyes va dir-nos, va anem a fer "la bèstia". Per muntar la pinya efectivament ho va haver de donar tot.
Imprescindible cal dir va ser l'ajut a pinyes dels Minyons de l'Arboç, els Castellers de Castelldefels i la Colla Jove de Barcelona. Destacar el 3d7 amb l'agulla dels grocs, impressionant que l'hagin portat a plaça a aquestes alçades de la temporada. Enhorabona.
El mes de maig és apunt de començar, i ens hi esperen unes Fires que prometen, castells de 8, i qui sap, si potser ja el primer folre. Els assajos diran. De moment, seguim disfrutan com ho hem fet aquests darrers anys.
Quin gran inici Gabi! A seguir així.
Salut i Castells.
Primer 9d7 descarregat. 23 d'abril Diada de Sant Jordi. Vilafranca. Foto: Tania Gallego.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada