diumenge, 9 de juliol del 2017

L’altre castell total: Sobre el primer 4d9 amb folre descarregat pels Xicots de Vilafranca


Cada colla, en funció de les seves característiques, tant tècniques com socials, té un castell límit, un castell “total” per a ella. Pels Xicots de Vilafranca, històricament aquest castell havia estat el 3d8, una vegada carregat vam trigar més de 4 anys a aconseguir descarregar-lo, era la nostra bèstia negra. Posteriorment li vam agafar seguretat al pare dels castells, la confiança el va embolcallar, i així vam apostar per la estructura del 3 per fer el salt als castells de 9, i per obrir horitzons amb el magnífic 5d8.

Superat aquest límit, l’any passat sota el guiatge d’Aina Mallol, vam veure possible el 4d9 amb folre, un castell en el que s’hi integraven els 4 aspectes clau que qualsevol colla ha de superar per arribar a culminar el seu castell total: La canalla, el tronc, la pinya, i la confiança. Ahir a la Granada, aquests quatre factors es van arrenglerar, un al costat de l’altra i van fer possible l’assoliment d’aquest “pepinarro” vermell. M’explico una mica més.

-          La Canalla: Unes petites castelleres, que son àgils, ràpides, finetes, i que només fan que mostrar seguretat i confiança respecte el que estan fent. Ahir un dia més ho van tornar a repetir.  El valor portat a l’extrem.

-          El tronc: una combinació perfecte d’experiència i joventut, de força i tècnica.

-          La pinya i el folre: sacrifici, tranquil·litat, serenor, i el que és el més important per un repte així, i el que per mi fa que aquest aspecte sigui el que marca que aquest sigui un “castell total” per nosaltres, el volum, el nombre de camises necessari. Ahir havíem de ser més de 200 xicots i xicotes, i ho vam assolir. Mica a mica anem convertint-nos en la colla gran que ha d’acompanyar a la gran colla que ja som.

-          Confiança: l’aspecte psicològic que en Gabi Cot ha treballat tant aquestes darreres setmanes. Un castell així se l’ha de creure tothom, des de l’anxaneta fins el darrer membre de l’últim cordó. I ahir, això el Gabi ho va aconseguir, i a més, decidint obrir plaça amb aquest gran repte. Tota una demostració de confiança.

Per això el 4d9 amb folre sento que és actualment el nostre castell total, l’altre castell total, ja que combina a l’extrem aquestes 4 grans factors. I ha arribat un 8 de juliol, finalitzant tot just el primer tram de la temporada, avançant gairebé dos mesos la data en que havíem portat a plaça el primer castell de 9 cada temporada. Cal destacar la labor de la Esther Vicente, la presidenta, i el seu equip, que estan acompanyant aquests grans èxits des de la part social, gran feina “presi” !

Amb aquest gran “pepinarro” ens hem convertit en la 8a. colla que enguany fa l’aleta al 4d9 amb folre. Vuitena !

També amb aquest 4d9 amb folre, ens hem convertit en la 11a. colla que enlaira castells de 9 pisos enguany,  de les 14 que l’any passat hi van arribar, Nens del Vendrell, Castellers de la Vila de Gràcia i Xiquets de Reus hi arribaran properament, segur. També cal comptar amb Marrecs de Salt,  Castellers de Sant Cugat i Moixigangers d’Igualada com a colles que potencialment tenen els 9 pisos dins el seu recorregut proper.

Un altre dada espectacular: som de les poques colles que mantenen el rànquing d’efectivitat al 100%, havent descarregat tots i cadascun dels castells portats a plaça. Aquí us deixo el resum del webcasteller.cat :

2017
4de9f
1
2de8f
2
3de8
9
4de8
9
2de7
6
9de7
2
7de7
1
total
72
%
100.00 Descarregats


Voldria fer esment també a un fet important, és ja la 3a. temporada consecutiva com a colla de 9 pisos. Consolidar-nos als 9 pisos no està sent una tasca fàcil, sobretot per les limitacions del volum de castellers als assajos, que mica a mica van creixent, però ho estem aconseguint, i de quina manera! Amb esforç, dedicació, sacrifici i compromís tot és possible!

Ara bé, el que no pot acompanyar aquests grans èxits és la sensació que per la Vilafranca més “unionista” el fet que els Xicots es consolidin com a colla de 9 sigui un “perill” pel model casteller de la Festa Major, i en concret per la Diada de Sant Fèlix. Els Xicots hem demostrat ja durant aquest dos darrers anys el nostre nivell de maduresa i responsabilitat, renunciant a exercir el dret d’actuar per la més típica el dia gran, tot i poder-ho fer segons l’actual protocol.  Som prou llestos per a fer-ho.

Vilafranca necessita dues colles grans per a ser un referent al mateix nivell de ciutats com Valls, Barcelona o Tarragona. Entre totes i tots, polítics, associacions, entitats, i vilafranquins, penedesencs, entre totes i tots, repeteixo, hem d’ajudar a aquest objectiu tant difícil, consolidar els Xicots com una colla gran. Estem de camí. Només necessitem un camí pla, sense res que ens impedeixi avançar, només demanem això, un camí obert, amb llum, que ens permeti veure un horitzó que ens faci somiar. Un camí, com a mínim, sense entrebancs.

Un darrer apunt al primer 4 de 9 amb folre descarregat. Comentant amb els companys de Sant Cugat ens van fer adonar que l’any 1999 els gausacs van veure com descarregàvem el primer 4d8 de la nostra història, al seu costat, a casa seva. Ahir a la Granada vam descarregar també el primer 4d9 amb folre de la nostra història, i també al seu costat. Casualitats que no s’obliden.

Un gran agraïment als Castellers de Sant Cugat i a la Colla Joves dels Xiquets de Valls la seva col·laboració a la soca d’aquest somni fet realitat. Sense ells no hagués estat tampoc possible. També als amics de Castelldefels, Gavarres i Bous que ens hi vau acompanyar. Gràcies colles.

1er. 4d9F descarregat Xicots de Vilafranca. Fotografia: Marta Mas

2 comentaris:

  1. Sabies, gratificants i motivadores paraules. Gràcies Xavi, has sapigut escriure el que molts de nosaltres ens és difícil d'explicar.

    ResponElimina