divendres, 27 de novembre del 2015

Sobre la Qualitat de la Gestió del Fet Casteller a Vilafranca del Penedès

El divendres passat al setmanari vilafranquí "el 3 de vuit" va publicar una pàgina sencera sobre una notícia inventada. Veureu, resulta que el títol era "La presència dels Xicots per Sant Fèlix, en mans dels administradors", i aquesta afirmació és falsa. Per això dic que el setmanari va publicar una noticia de pàgina sencera a partir d'una afirmació que no és certa. I el més fort, la afirmació era feta pel Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca.

Ara, ens volen canviar el Protocol, perquè hem arribat allà on resulta, que no havíem d'arribar, als 9 pisos. Com deia el Pasqui al facebook en una conversa mantinguda ahir..." és com si en un partit de futbol, et piten un penalti a favor, i abans de tirar-lo l'àrbit canvia el reglament, i el que abans era penalti, ara ja no ho és" ... quins nassos.

Agraeixo al Director del 3 de vuit, la publicació de la carta que vaig enviar per respondre a la notícia que us comentava. Avui mateix ha sortit publicada. Per raons d'espai no ha pogut aparèixer tota, tal i com l'havia pensat inicialment, així que he pensat, mira, la posaré al blog, així qui vulgui llegir una mica més, aquí podrà trobar la original.

Abans però unes preguntes a compartir, amb totes aquelles i aquells als que ens agraden els Castells a Vilafranca, al Penedès, i a Catalunya en general:
-  Vilafranca no es mereix una forma de gestionar els temes castellers que tingui més qualitat?
-  Vilafranca que té l'orgull de tenir les Diades castelleres que té, no té un consell assessor, una coordinadora castellera, una comissió de castells, un Patronat de Castells, ... no sé quin format hauria de tenir, però no té un grup de persones que de forma regular, es dedica a cuidar la qualitat castellera de la vila?
- Vilafranca té pluralitat castellera desde fa més de 33 anys ... no va sent hora de gestionar-ho seriosament?

Bé jo penso que aquestes preguntes tenen totes una resposta clara: Sí, avancem?

.......................................

Un regidor de cultura pot animar als Administradors a saltar-se el Protocol?

El protocol de la Festa Major diu: “Les colles locals podran participar a la Diada de Sant Fèlix quan tinguin el mateix nivell que les altres colles participants o quan hagin assolit un castell de nou i la colla manifesti la voluntat d’actuar-hi i el compromís d’assolir-lo”.
29 d’agost de 2015, els Xicots de Vilafranca assolim carregar per primera vegada el 3 de 9 amb folre.
31 d’agost de 2015, el Cap de Servei de cultura, Angel Hom, a Penedès Tv  ja avançava que el que diu el protocol i la participació dels Xicots “era un tema a discutir”.  Enlloc de felicitar-se per tenir una segona colla castellera de 9 pisos a la Vila, l’Ajuntament obria el debat de nou, i parlava d’un problema, enlloc d’alegrar-se per l’èxit assolit per la segona colla de la vila.
31 d’octubre de 2015, els Xicots de Vilafranca carreguem el 2on. 3 de 9 amb folre i l’ajuntem amb el 5 de 8, la Catedral, descarregada.
20 de novembre de 2015, apareix el Sr. Gusi fent unes declaracions al setmanari el 3d8 avançant en la línia del Sr. Hom, i fent un pas més! El Sr. Gusi dona per modificat el  protocol, i indica que la decisió està en mans dels Administradors. Sr. Gusi, vostè parla de seny?
Vostè és Regidor de cultura i President del Consell de la Feta Major, és un representat polític escollit pel poble i enlloc de fer el que li tocaria fer, es comporta com un hooligan, faltant al seny que tant pregona. El President del Consell és el primer en voler passar-se el protocol per allà on li dona la gana, això és vergonyós. El protocol diu que una colla local podrà decidir si fa el castell de 9, NO diu que els Administradors ho hagin de fer. Com s’atreveix a saltar-se el que diu el Protocol a la torera? Senyors i senyores del Consell, potser hauran de dir-li al Sr. Gusi si els respecte a vostès i al que representen.
Diu que el protocol pateix una “disfunció”. Ara els Xicots som una disfunció ? Ja ens ho explicarà.  Enlloc de dedicar la setmana a felicitar als Administradors recentment escollits, es dedica a buscar-los problemes, a generar-los pors.  Molta sort senyores i senyors administradors, molta, perquè amb aquesta regidoria us farà falta.
Diu que s’ha de buscar el seny i eliminar opinions radicals.  En els últims anys les úniques opinions radicals estan arribant des de l’Ajuntament.
Diu que el primer pas i clau, és que la mateixa colla tingui seny. Els Xicots no hem dit res, les úniques declaracions que s’han sentit al respecte han estat les de la nostra Cap de Colla, dient que demanava que ens deixin prendre la decisió tal i com marca el Protocol, i explicant que sota el seu punt de vista els Xicots encara hauríem d’esperar per actuar per Sant Fèlix.  A mi em semblava que anàvem en la línia del seny, però pel que ens planteja ara vostè potser no anàvem bé, i ens està demanant en el fons que ens ho repensem?
Diu que Faríem el ridícul tots plegats. Vostè ja ha començat, i sense masses manies s’hi ha posat en ferm.
Diu que El protocol és la constitució, i el punt que parla dels Xicots és com un decret.  Ens hem begut l’enteniment o què? Com es pot dedicar a comparar el protocol amb la constitució.  Això sembla la “puta i la ramoneta” en versió Vilafranquina. Reclama el dret  a decidir a nivell nacional, però aquí, a la vila, i exercint el seu poder, no vol deixar decidir als Xicots. Aquesta actitud, per aquí, n’hi diem tenir una actitud VilaFranquista.
Diu que el tema “està verd”. Sense comentaris, el color ho diu tot. Potser li aniria bé veure les coses des d’un color més rosat ... vermell inclús. Provi-ho, està bé canviar els punts de vista. Practicar allò que s’anomena empatia.
Diuen, diuen, diuen ...
I per si no n’hi hagués prou aquest setmanari s’afegeix a la disbauxa del regidor, i li dedica tota una pàgina sencera i, a més, en fa tema protagonista de la enquesta de la setmana,  i en portada, sobretot.  A què juguem?

I la pregunta que també em faig, per acabar. Perquè ara? Per què ha de sortir aquesta notícia en aquests moments? No ho entenc.  Només veig una radicalització, i està venint del Carrer de la Cort. Si us plau, posem-hi seny ... del de veritat.

Setmanari el 3 de vuit. nº 1733. 20/11/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada