dilluns, 25 de novembre del 2013

La Vilafranca Incapaç


El setmanari el 3d8 d’aquesta setmana ha estatcastellerament, com per desgracia en d’altres ocasions, decepcionant i partidista. A la seva portada, i com a gran Notícia, la següent: “Un Castell de nou podria no ser suficient perquè les colles locals puguin entrar a Sant Fèlix”.  Entre d’altres frases i comentaris, en destaco els següents:

       La Diada de Sant Fèlix ha vist sempre els castells més importants de les millors colles.
Sí? O No?

 El Consell de la Festa Major es planteja la possibilitat de modificar el protocol. En properes setmanes hi ha una reunió de la comissió per parlar del tema.
I com és que els propis membres del Consell no en saben res d’això?

Un dels aspectes que es podria modificar amb el protocol, tot i que Gusi afirma que no sap si s’hi entrarà o no, són les regles del joc de la diada de Sant Fèlix.
En que quedem, és notícia, o ens estem inventant una notícia? No se sap si s’hi entrarà....llavors cal fer-ne una portada d’això?

 Els verds “s’han fet un lloc a la plaça i no la plaça els ha fet un lloc perquè van estar molts anys sense actuar-hi”.
Però quan van voler fer-ho ... van poder fer-ho? I els hi va anar bé per seguir creixent com a colla?

Ara resulta que el fet que Vilafranca pugui tenir una nova colla de castells de 9, és més un problema, que una gran noticia per la salut castellera de la Vila. Tela marinera.
Algunes preguntes que em venen al cap…

Per vendre més diaris, tot s’hi val? Jo crec que no, no tot s’hi ha de valdre. I si una cosa no és ni tant sols una notícia, com pot ser que es converteixi en portada? Per generar un debat i un corrent d’opinió que el diari l’interessa pot ser?

D’on surt realment aquesta polèmica? La veritatés que feia molt de temps que ningú no es plantejava aquest tema en públic, fins que ha sortit per dues bandes: Primer a la presentació de la Diada de Sant Fèlix d’enguany, a l’Auditori del Museu del Vi, una persona afí a la Colla dels Castellers de Vilafranca, li va fer una pregunta sobre aquest tema, al Cap de Colla dels Verds, i aquest la va contestar en el sentit que creia que el protocol s’havia de revisar … que un Castell de nou per una colla local, no era el criteri suficient….  I en segon lloc  aquesta polèmica l’ha feta sortir el setmanari el 3d8.

A qui li interessa generar aquest debat? Una possibilitat que aquí desgrano és que interessa a les dues bandes que formen els poder castellers “fàctics” de la Vila. Per una banda, a un nucli “tancat” i “influent”, tot i que penso que de pocs membres, de la colla degana de la Vila.  Em refereixo a tots aquells i aquelles que després de 32 anys amb una segona colla a la Vila, encara, a dia d’avui, són incapaços d’acceptar la dualitat castellera de la que disfrutem, són incapaços d’assumir que Vilafranca no ha de ser una, “grande” i única, sinó que hi pot haver una segona colla també amb solera.  Per altra banda, als gestors politico-culturals que volen posar la tireta a bans de que ens fem el tall. Volen avançar-se al problema que se’ls hi ve a sobre si la 
Colla Vermella de Vilafranca, se li acudeix de fer-se més gran ....

Realment la preocupació és defensar la “diada de referencia al món casteller”? Jo crec que no, crec que això és una Excusa. El motiu principal és el fet que a Vilafranca només hi pot haver una colla potent (que ja hi és) i prou. I per això es pot utilitzar la Diada de Sant Fèlix com a excusa ... s’ha de defensar la seva qualitat de Diada per excel·lència, de Diada especial. 

Entenc que els aficionats castellers, els que posen per endavant l’espectacle, l’alçada i els grans castells, vulguin la Diada amb les 4 millors colles i prou. Però i els Vilafranquins i penedesencs que formem part d’una Colla de la Vila, i que veiem, que tot i els nostres esforços, feina, assajos, il·lusió en el fons, enlloc que rebre el suport de la Vila i les seves institucions, el que rebem és un “al tanto que aquests ho estan fent massa bé” o un... ojo “que si fan el castell de nou, ja els tenim tocant els nassos per aquí”....?  entre la visió purament de la protecció de la essència de la Diada, i la visió dels ciutadans i ciutadanes de la Vila i Comarca que volem actuar a casa nostra (a la Diada més important), hi ha d’haver una solució, un punt que no sigui sempre, el de que els Xicots ens haguem de fotre.

Ara què ha de dir el protocol? Que cal fer la tripleta màgica? La tripleta vilafranquina? Un gamma extra? Fer castells de nou durant 3 temporades seguides?  El 3d9 amb folre caminant? Ostres, cada dos per tres ens han de pujar el sostre? Cada dos per tres ens hem de sentir així? No podem deixar en el criteri de la pròpia colla el fet de valorar l’equilibri entre el nostre nivell de castells i el fet de ser Vilafranquins? Sabem perfectament el que representa i és la Diada de Sant Fèlix, i la respectem.

Com diu un company meu de la colla i gran casteller, no sortirà el sol l’endemà que els Xicots tornem a actuar per Sant Fèlix? No podrem seguir caminant i respirant? S’acabarà el món?

Recordem que els Xicots els anys 1988 i 1989 van actuar per Sant Fèlix, en una Diada que va ser de cinc colles, i no va passar res. Recordem que pels Verds el fet d’actuar per Sant Fèlix va representar un salt qualitatiu i motivacional excepcional ... quan van descarregar el seu primer 3d9 folrat? Per Sant Fèlix. Quan tenen més suport i les pinyes més grans? Per Sant Fèlix.

Conec a molts  aficionats, i a molts membres de les altres colles de la Vila que no formen part d’aquesta Vilafranca incapaç. Conec a molta gent que és capaç d’entendre com ens sentim els Xicots i Xicotes davant aquests plantejaments i atacs. El que més em dol, és veure, que al final, sempre, a qui la Vila acaba fent seguidisme és a “La Vilafranca Incapaç”.

Ja és prou difícil està al costat de la Millor colla castellera del món, com perquè ademés, a la mínima que treiem el cap una mica, ja s’ens pretengui donar d’osties fins al carnet i posar-nes pals i troncs a les rodes.
Potser m’equivoco en algunes de les possibilitats que aquí plantejo, són “hipòtesis” ... però sigui qui sigui, el responsable d’això, no veu que amb aquests atacs ens fan més forts? Ens uneixen més encara?

Xicots, tenim molta feina.La fem?

Pd. Potser també ha arribat el moment, ja que trobo que en aquest escrit quadra de dir-ho, que aquelles persones que tenen als seus balcons, aquells domassos en els que diu “Vilafranca dels Castellers” es plategin quin missatge estan donant. Vilafranca és d’algú? Em van dir una vegada que es tractava d’un “error d’impremta” ....  estem trigant una mica a corregir-ho ...7 comentaris:

 1. Jo!!!! Xavi que bien escribes LEÑE!!!!!!

  ResponElimina
 2. No et fas la pregunta ¿Perquè la cap de colla de Xicots ja fa dos anys que va encenent aquest tema?¿Perquè parleu de castells de 9 per anar a Sant Félix si encara no l'heu fet? És a dir, que si el feu el 2014 es suposa que fins al St. Félix del 2015 no hi aniríeu.
  Si tan mires per Vilafranca i la seva riquesa castellera ¿Perquè la vostra cap de colla manifesta que prefereix un St. Félix que guanyi la Vella abans que els castellers de Vilafranca?
  ¿Perquè ara defenseu a ultrança el protocol quan hi ha vegades que us el paseu pel forro?
  La culpa és dels verds, fins hi tot tenen la culpa de la crisi.
  "Menys paralare i més traballare".
  El tema no es que us foteu vosaltres sinó que s'hagi de fotre la resta de la vila i la resta del món casteller. No em val la demagogia que escrius. Vosaltres estaveu d'acord en treure el ball de Malcasats de les processons i ells podíen utilizar perfectament els mateixos argumentas que tú derimeixes aquí. No em val al demagogia de les pinyes. ¿Qué us queixeu de les pinyes que teniu el dia 29 i 31?¿Voleu dir que no feu castells més grossos perquè no teniu prou pinya?¿Esteu dient que els verds fan castells perque a St. Félix tenen la pinya més gran?
  Noi no apelis a la Vilafranca Incapaç. El problema es de la Vilafranca excusetes de nen que es pixa al lllit i diu que els altres l'han mullat.

  ResponElimina
 3. Sempre el mateix…que sóm uns “excusetes” , que “plorem” (això de pixar-nos al llit és nou!) …. Tens raó en el que al costat dels Verds som “petits”. Perquè som això, una colla petita. Petita, però gran a la vegada, gran d’esperit, lluita i il•lusió.

  Perquè anomeni als Castellers de Vilafranca, no cal que et posis d’aquesta manera, no t'enfadis (jo els respecto totalment com a Gran Colla que són, i hi tinc família i amics). El que passa és que no estàs acostumat a que es digui en veu alta el que aquí es diu. No m’estic posant amb la institució, amb els Castellers de Vilafranca, que tal i com indico són la millor colla del món casteller, i me n’alegro que aquesta, sigui a Vilafranca, clar que sí. El que em queixo és de les actituds d’alguns dels seus membres (pocs dic, perquè així ho crec). Però en cap cas indico que TOT sigui culpa seva.

  És cert que la Nostra cap de colla ha parlat que el 3d9 amb folre és un objectiu, és lògic, … això està mal fet? Vaja, ara resulta que no pot manifestar els seus plantejaments castellers.

  Res, que l’important és que en poguem parlar i debatre, i no que se’ns manipuli directament i amb pensaments únics.

  Gràcies pel teu comentari.

  Per cert, El problema és que moltes vegades se’ns pixen a sobre, i diuen que plou. I si això et passés, callaries?

  ResponElimina
 4. Xavi por 2ª vez que bien escribes RELEÑE!!!!!!

  ResponElimina
 5. COMENTARI DE CARLES ADELL QUE EM FA ARRIBAR X MAIL:

  Hola Sr.Benet,
  Intentaré ser més educat del que ha sigut vostè amb l'autor d'aquest blog.
   
  Segons vostè, cap colla castellera ni cap Cap de Colla pot parlar de reptes, ni il·lusions ni ambicions futures de la seva pròpia colla. No cal debatre'l al respecte, vostè sol es retracta.

  He estat forces anys membre de la Comissió de Seguiment, abans de la creació del Protocol, i membre del primer Consell de la Festa Major. Conec força el perquè del Protocol i la seva essència, l'involucració que van tenir els Xicots en la seva creació i el respecte que han tingut un cop es va aprovar.

  Crec que tinc suficient criteri per poder afirmar que el seu comentari del Protocol vers la nostra colla simplement és: MENTIDA.

  Ho deixo aquí amb vostè Sr.Benet, passi un bon dia.

  Aprofito l'entrada en aquest blog per recomanar una atenta visió a tothom del pregó de la Festa Major passada d'en Jordi Casanovas, en especial del minut 1:07:30 al 1:13:00. http://www.youtube.com/watch?v=_pt9pzKGCFY Una visió més d'una Vilafranca plural.

  ResponElimina