dilluns, 26 de juny del 2023

La Diada de la Festa Major de La Granada, o com actuar fora de Vilafranca, com si fóssim a casa 😊

El 7 de juliol de 2018 l’Ajuntament de la Granada del Penedès reconeixia als Xicots de Vilafranca la gran gesta assolida l’any anterior, en que van completar el 4 de 9 amb folre, castell que es veia per primera vegada en aquesta vila. Aquell fet va posar el segell definitiu a la unió entre la colla vermella de Vilafranca, i la població veïna, una unió, una relació, que no era pas efímera. Repassem-la.

Els Xicots de Vilafranca es van estrenar a La Granada un llunyà 1986, amb castells de 6 pisos. I des de llavors hi han actuat ja un total de 13 vegades, essent la colla que més vegades hi ha enlairat castells.  De les 13 vegades en que hi hem actuat, en 1 ocasió hi hem fet castells de 9 pisos, en 7 ocasions els hem fet de 8 pisos, en 3 ocasions els hem fet de 7, i en 2 ocasiones, les primeres, els vam fer de 6 pisos. Per tant, queda clar que la relació de la colla amb la vila de La Granada és una relació estable i duradora. D’aquelles que ja costa de trobar.

Fent un anàlisis a través de les magnífiques dades de la base de dades de la web de la coordinadora de colles castelleres, podem veure que hi consten un total de 17 diades de Festa Major a La Granada, i que hi han arribat a actuar fins a 11 colles diferents.

Us les ordeno per nombre d’actuacions realitzades:

Colla

Nº d'actuacions

Xicots de Vilafranca

13

Castellers de Vilafranca

9

Colla Joves Xiquets de Valls

4

C. de Sant Cugat

3

C. C. de Sant Père i Sant Pau

2

Castellers de La Bisbal

1

Nois de la Torre

1

Minyons de l'Arboç

1

Castellers de Barcelona

1

Capgrossos de Mataró

1

Colla Jove Xiquets de Tarragona

1

Com podeu veure, i té tota la lògica les dos colles amb més diades son les dues de Vilafranca, i és que en la primera època “d’or” de les diades castellers de la Festa Major de la Granada, del 2001 al 2007, els Xicots acostumàvem a compartir plaça amb els Castellers de Vilafranca, que van ser-hi a totes aquestes diades de principis dels anys 2000, i sumades a les primeres de les que es té referencia, de 1964 i 1981, els verds sumen el seu total de 9 actuacions.

Ara bé, amb l’arribada de la “2ª època” daurada de les Diades de Festa Major a La Granada, del 2016 a l’actualitat (només trencada pels 2 anys pandèmics), els Xicots hi hem sumat el total de 13 diades que portem, incloent les dos primeres que hi vam fer, de 6 pisos, als 1986 i 1993, i que no havien tingut la continuïtat actual, per la que tant fermament ha apostat ara l’Ajuntament.

Les dues colles de Vilafranca que hi han actuat han estat les úniques a fer-hi castells de 9 pisos, dos 3 de 9 amb folre (anys 2001 i 2002 Castellers de Vilafranca ) i un 4 de 9 folre (any 2017 Xicots de Vilafranca). Ambdues colles hi han fet també castells de la gamma alta de 8, com els 5 de 8 o la torre de 8 amb folre. 

A banda d’aquestes dues colles, tant sols la Colla Joves Xiquets de Valls ha estat capaç d’anar més enllà dels castells de 8 bàsics, amb la torre de 8 amb folre que hi va descarregar també l’any 2017. Aquell any 2017 s’hi va dur a terme la millor Diada en termes globals, ja que les 3 colles que hi van actuar hi van fer castells únicament de la gamma de 8 bàsica, en amunt:

Colla

Any 2017

Xicots de Vilafranca

4d9f,2d8f,3d8

Joves de Valls

2d8f,3d8,4d8

Sant Cugat

3d8,4d8,2d7

És doncs una diada consolidada dins el panorama casteller, amb la categoria assolida de plaça de 9 pisos, i amb l’assoliment de fins a 54 castells de 8 pisos, 16 dels quals de la gamma alta de 8.

Nivell

Nº de castells

Castells de 9

3

Castells gamma alta 8

16

Castells de 8 i pilar 6

38

Castells de 7

42

Castells de 6

12

 Aquest 2023, el proper 8 de juliol, serà la 18ª diada castellera de la Festa Major de La Granada, i pels Xicots en serà la 14ª participació, tot un orgull del que en voldrem gaudir al màxim possible aquell dia.  L’any passat hi vam portar els nostres màxims en aquell moment, en una gran diada on vam completar el 5 de 7, el 7 de 7 i el 4 de 7 amb l’agulla. 

Enguany ens agradaria anar un pas més enllà, i portar-hi el primer castell de 8 pisos de la temporada, i la nostra tècnica ho té clar. Tot dependrà, com sempre, del nivell que puguem assolir als assajos. Si hi arriba, serà tota una dosis d’alegria, il·lusió, i felicitat. Si no arriba encara, treballarem una mica més, però una cosa haurem aconseguit segur sí o sí: seguir fent créixer la relació dels Xicots amb La Granada, on hi actuem, sempre, com si fóssim a casa.


7/7/2018. Descobriment de la placa a la façana de la Casa de la Vila de la Granada, en remembrança del primer 4 de 9 amb folre que es descarrega al municipi, a càrrec dels vermells vilafranquins, per la festa major de l’any 2017. L’emotiva descoberta va reunir la pràctica totalitat de caps de colla i presidents que han tingut els Xicots des que es van fundar l’any 1982, entre ells els fundadors, els germans Lluís (traspassat l'any 2020)  i Fèlix Hill. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada