divendres, 7 de setembre del 2018

20è aniversari del primer 4d8 dels Xicots de Vilafranca.

Aquesta Festa Major, ha fet 20 anys del primer castell de 8 vermell vilafranquí, i els Administradors de la Festa Major de Vilafranca ens van guardar un lloc al programa per a poder-ho recordar, cosa que agraeixo personalment, per la gran importància que té aquesta efemèride per la Vila, i en concret per la nostra colla.

Per tots aquells que no teniu el programa, i també pels que el teniu, us reprodueixo a continuació el petit text que he tingut el privilegi de poder fer per a celebrar aquesta data tant especial. Dic també pels que el teniu, perquè aquesta versió és una mica més llarga que la que es va publicar ( per les lògiques limitacions d'espai ).

Per celebrar-ho, el dissabte 25 d'agost vam fer també un acte molt bonic, on es va convidar als membres del tronc d'aquell primer castell de 8 per fer una tertúlia amb ells. Va ser emocionant escoltar les paraules de l'anxaneta, la Cris, com recordava aquell castell, i també d'una de les dosos, la Dori, que va posar en valor també el salt dels 6 als 7 pisos, que vam fer al 1992, amb castells que es lluitaven com si fossin de gamma extra. Llegendes vives com en Vicenç Marcianes, i altres castellers d'aquell mític primer castell de 8, com l'expresident de la colla Raimon Rovira, o el llavors cap de pinyes, Jordi Raventós, i també dos dels baixos, Enric Pagès i Fredi Sánchez, van ser presents a l'acte, que va moderar amb un bon saber fer, en Carles Adell.  També ens hi vam afegir d'altres membres de la pinya, crosses, primeres mans, primers vents, laterals, ... recordant aquell gran moment.
Aquí va el text. Per molts anys Xicots, per molts anys Vilafranca!!!

" Aquell 29 d’agost de 1998 va ser molt especial per als castellers de la camisa vermella vilafranquina.

Ens vam llevar com a castellers de 7 pisos i vam anar a dormir com a castellers de 8, havent carregat el primer carro gros, un bonic 4 de 8. I d’aquell somni, encara no ens n’hem despertat:  des d’aquella festa major, un any rere l’altre, superant obstacles, assajant incansablement, demostrant molt de compromís i voluntat de créixer, cap temporada, cap, hem deixat de fer els castells de 8 pisos.

A vegades correm el risc d’oblidar el valor i el mèrit de cada castell. Per això és interessant de tant en tant fer memòria i recordar com hem arribat fins al punt actual del nostre camí. Per als Xicots de Vilafranca, aquell  4 de 8 no va ser fàcil d’assolir. El primer intent, per Sant Fèlix de 1988, no va reeixir, però tot el món casteller va veure uns Xicots lluitadors, que carregaven la primera torre de 7 de la seva història a la “diada de les diades”.

No va ser fins nou anys després, el 1997, que hi vam tornar. A la diada de la colla, en vam fer dos intents desmuntats, els primers que provava una renovada colla. I ja a l’any següent, per la Festa Major, per la més típica, va arribar el primer 4 de 8! Llàstima que va quedar en carregat, per la mala sort que vam tenir a la sortida de la canalleta, que es va despenjar, amb una caiguda molt dolorosa.

Teníem, també llavors, un pom de dalt de pel·lícula, que va creure en el castell des del primer dia: l’anxaneta, la Cristina Sacramento; la cassoleta, Tania Marcianes, de gran saga castellera, i les dosos, Dori Vázquez  i Ariadna Martí, aquesta última ens va deixar ja fa massa temps, una petita Ariadna amb un gran cor vermell de color i sentiment. D’aquell primer 4 de 8 també ens va deixar l’estimat Lluís Barrera, que el va parar a quints, aquell valent petitó, que els anys 2007 i 2008 va liderar la colla. Un gran Xicot de cap a peus.

El següent cop que el vam portar a plaça, al juny de 1999 a Sant Cugat del Vallès, el vam descarregar, i des d’aquell any no hem deixat de fer-ho, mai.

Superada la quimera dels 8 pisos, l’any 2015 ens vam atrevir a perseguir-la amb un pis més, i ens en vam sortir. Vilafranca va assolir ser una de les poques poblacions on hi ha més d’una colla castellera que planta castells de 9. Actualment, Valls, Barcelona i Tarragona. Dia a dia, assaig a assaig, seguim fent de Vilafranca una vila més castellera encara. Enguany, per la Festa Major, celebrarem que després d’aquell primer 4 de 8, fa 20 anys, hem consolidat a Vilafranca una alternativa castellera de veritat. "

pd. Gràcies Merçè Grau per la correcció i assessorament gramatical en el text ;-)

Alguns dels membres de la colla del primer 4d8 carregat ara fa 20 anys. Foto Pep Fari 25/08/2018Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada