diumenge, 10 de maig del 2020

Xicots de Vilafranca.Convivint amb una incertesa inesperada.

Aquests dies he contactat amb el nostre president i el nostre cap de colla, i per tenir una visió més àmplia del moment que estem vivint, ho he fet també amb fins a 9 excaps de colla i expresidents dels Xicots. Ha estat molt interessant compartir la seva visió del moment actual, i reflexionar amb ells sobre, per exemple, quan creuen que tornarem a veure castells.

En concret he recopilat la opinió de 4 dels darrers presidents/es de la colla: Enric Pagès ( 2020 ), Esther Vicente ( 2015-2018 ), Jaume Rovira ( 2012-2014 ), Carles Adell ( 2010-2011 ).

I també la de 7 dels darrers i darrera caps de colla: Gerard Ametllé ( 2020 ), Gabi Molero ( 2017 i 2019 ), Quico Murillo i Quim Mestre ( 2018 ), Aina Mallol ( 2012-2016 ), Xavi Catasús ( 2005-2006 ), Jordi Raventós ( 2003 - 2004 ).

Aquí tenim les seves respostes a fins a 7 preguntes: les 5 primeres relacionades amb la situació generada pel COVID19, i les 2 darreres per recordar el millor i el pitjor de la seva experiència en el càrrec. Abans de veure el detall del què ha dit cada persona, he fet un petit anàlisis global de cada pregunta. Som-hi!


1. Quines tres paraules defineixen per tu la situació actual de pandèmia ?

Fet l’anàlisi de totes les paraules, es poden agrupar en dos grans grups, un de més positiu on hi trobem les paraules superació, solidaritat, recuperació, convivència, i un segon grup de més negatiu on hi destaquen paraules com por, soledat, tristesa, inquietud.

Enric Pagès : Humilitat, socialització, preocupació.

Esther Vicente: Superació, enyorança, convivència.

Jaume Rovira: Soledat, por, solidaritat.

Carles Adell: Real, conscient, duresa.

Gerard Ametllé: inquietud, tristesa, solidaritat.

Gabi Molero: Em quedo amb una, situació totalment inesperada.

Quico Murillo: Guerra de “guerrilles” entre partits polítics, ganes de superació, i suport als "nous herois" que treballen a primera línia.

Quim Mestre: Difícil de respondre, silenci.

Aina Mallol: Por, crisis, recuperació.

Xavi Catasús: Aïllament, astorament, cansament.

Jordi Raventós: Incertesa, inquietud, globalitat.

 

2. Què és el que més trobes a faltar pel fet que l'activitat castellera estigui aturada actualment?

Aquesta pregunta és la que ha generat més unanimitat! El que tots trobem a faltar sobretot és trobar-nos amb els amics i les amigues de la colla, el contacte amb la gent, socialitzar!

Enric Pagès

Ser part activa i presencial de la colla, com casteller, com company i com amic.

Esther Vicente

El que més trobo a faltar és la relació amb la gent, els amics, les converses a la plaça o al bar i veure el moviment amunt i avall de la gent entrant i sortint del local. L’escalfor de la gent en general.

Jaume Rovira

Les tertúlies, el sopar abans d’assaig, la copa del final, l’assaig abans d’una sortida important, quan es construeixen les proves definitives i tens aquells nervis de com anirà l’actuació, els nervis de la sortida on tenim que materialitzar la feina feta a l’assaig. Però sobretot la gent de la colla, en definitiva, els humans som sociables i quan estàs acostumat a estar en contacte amb la gent, la trobes a faltar.

Carles Adell

Les relacions socials. Després de gairebé 30 anys sense parar de fer castells, aquests m’agraden però me’ls prenc diferent. Actualment per mi, són més importants les persones.

Gerard Ametllé

La gent de la colla, són moltes hores que passem durant la setmana junts i es fa molt estrany estar tant de temps sense veure'ns, i per descomptat aquella cosa que dona el fer castells.

Gabi Molero

Sincerament el que més trobo a faltar és trobar-me amb la gent de la colla , parlar de castells, la rutina de la temporada, des de l´any 1989 que porto dins fent castells i forma part de la meva vida, i ara doncs això ha canviat radicalment (no trobo a faltar, i això ho saps prou bé Xavi, el haver de resoldre les coses que podien sorgir durant la setmana, això és el que menys trobo a faltar), i sobretot trobo a faltar arribar al local d´assaig amb la faixa sota el braç sense cap pressió, ni obligació , que això era el que ara ens tocava presi.

Quico Murillo

El poder trobar-nos al pati d’assaig cada dimecres i cada divendres, el bon rollo de colla i poder tindre aquelles hores de distracció durant la setmana que van tan bé.

Quim Mestre

Tot el que envolta al món dels castells en general.

Aina Mallol

Poder parlar de castells i la seva gent, de la nostra colla i de que fan les altres, de fer-la petar tot comentant com anirà la temporada.

Xavi Catasús

Doncs, el contacte amb la gent. Evidentment fer castells també, tant en els assajos com en les actuacions. Però fer tertúlia i estar amb els companys de colla és el que més trobo a faltar.

Jordi Raventós

Ara mateix la part social de veure’t amb els amics al local.

 

3. Quan creus que hi podrem tornar? 

M’han agradat moltíssim les reflexions aquí recollides, sobretot com veureu, que el que primer haurem de gestionar és la tornada de l’activitat social als locals, i no pròpiament els assajos o actuacions. Recuperar el contacte social, amb totes les mesures. A nivell de quan tornarem a fer castells, tot i voler ser optimistes, la majoria desitjarien poder-ne tornar a fer a partir de setembre, però també aposten pel fet que no hi podrem tornar fins que tinguem una vacuna, ja al 2021.

Enric Pagès

Soc de mena optimista, el meu propi anàlisi pres de les diferents informacions que seleccionava, sembla que es va complint i la pròpia inèrcia del descofinament obligarà a prendre mesures agosarades, entre elles la de fer castells per substituir mancances, això sí, sota un control de sanitat clar. Veurem primer als nostres companys al bar i al local abans que als assajos. Crec que la primera quinzena de Juliol serà decisiva.

Esther Vicente

Encara que soc molt positiva i sempre intento veure el got mig ple, també soc realista i en aquesta ocasió les presses no són bones. Per això, crec que tornar a fer castells o assajos ens queda lluny, potser passat l’estiu si tot va bé podríem començar a assajar. Crec que aquesta temporada a nivell casteller queda anul·lada com el curs escolar per la canalla, però les converses i les relacions humanes al local les podem recuperar molt abans, i crec que és un punt molt important que no hem de deixar perdre. Quan més gran és la incertesa d’aquest moment de tornada més necessitat tenim de saber el futur i fer una predicció, però com no tenim una resposta contundent del que ens agradaria, és millor anar fent dia a dia perquè sinó ens generarem més angoixa.

Jaume Rovira

Crec que fins que no tinguem una vacuna no podrem tornar, és trist, però crec que anirà així, i hem de ser conscients que això és molt seriós, malauradament a mort molta gent i no podem jugar amb la salut de la colla.

Carles Adell

Jo crec que fins que no hi hagi una vacuna. Fins llavors seria una imprudència.

Gerard Ametllé

Els castells aquesta temporada els veig molt complicats, però, espero que en unes setmanes podem fer alguna activitat, tenint en compte les precaucions establertes per sanitat. I així activar la activitat social a cal noi-noi.

Gabi Molero

Això és la pregunta que tots ens fem, però una activitat com la nostra, està clar que representa tot allò que no es pot fer. Sincerament la normalitat o nova normalitat crec que fins que no hi hagi una vacuna no podrem fer assaig amb una normalitat com l’enteníem fins ara. Mentrestant segur que trobem la manera per no perdre el caliu de la colla. El que està clar és que els castells tenen més de 200 anys i les han passat de tots colors i aquesta crisis també la tornarem a superar.

Quico Murillo

És una pregunta una mica difícil, tal i com està afrontant l’estat aquesta pandèmia que é restringint més la cultura, és a dir, deixar-nos per el final la nostre activitat. (que en part és lògic en el nostre cas ja que és una activitat amb un gran nombre de gent a un mateix punt). Dit això, aquesta temporada la veig complicada, tot i ser any de concurs, hem de ser conscients que trigarem a tornar a la normalitat.

Quim Mestre

En general tothom fa prediccions, però la veritat és que no ho sé, no en tinc ni idea.

Aina Mallol

Inicialment era més optimista. Ara penso que ja serà el 2021, però l’important no és quan, l'important és que hi puguem ser tots i totes quan comencem!

Xavi Catasús

És molt incert tal com estan les coses, els castells són una activitat de molt contacte i per tant seran de les darreres coses que es reprendran. Molts donen la temporada per perduda totalment. Voldria creure que potser podríem fer-ne a partir d’agost o setembre però la veritat és que és molt difícil. 

Jordi Raventós

Serem de les últimes activitats a reactivar-se, aquest any no crec, ja serà el 2021.

 

4. Pels Presis, creus que ens costarà recuperar l’ambient social, i la connexió de la gent amb la colla?  per què?

Els presidents i presidenta tenen una visió en general positiva, pel fet que aquesta parada obligada pot ser una bona forma de “carregar piles” i també perquè tothom en general tindrà ganes de tornar a socialitzar el més aviat possible.

Enric Pagès

Per una part la gent voldrà tornar a tenir vida social, en aquest punt és positiu, el negatiu serà si no hi ha prou garanties per la salut. Venim de dos anys de baixa presencia de gent a assaig que ha fet baixar el nivell, però és cert que el nombre de castellers s’ha mantingut en aquests anys, això s’anomena fidelitat o interès per la colla, crec que això es mantindrà. L’objectiu, el mateix de l’inici  de temporada, fer créixer la base i millorar en tots els aspectes socials que puguem per que els actuals i futurs castellers es facin seva la colla.

Esther Vicente

El que diré ara potser us pot semblar una bogeria però crec que aquesta pandèmia als Xicots ens anirà bé, sortirem reforçats. Aquest confinament ens ha fet valorar el que teníem i que potser no ho estàvem fent. Molts de nosaltres estem a la Colla des de fa molts anys sense haver descansat mai ni una temporada, i de vegades seria bo fer-ho, o almenys fer algun descans per tornar amb les forces renovades, no ho fem i llavors hi ha moments que no gaudeixis del que fas com ho hauries de gaudir. Quan estàs a gust, descansat, tens més ganes de fer coses, les idees surten soles i tornes amb les forces renovades per tornar a començar i això és exactament el que crec que ens passarà.  S’ha d’aprofitar les ganes que la gent té de fer coses i implicar-los en activitats que ara es puguin fer, ja que estarem limitats en molts àmbits, si en un moment difícil com aquest ajudem als membres de la Colla a gaudir amb nosaltres fent activitats, quan això passi i puguem començar assajos i castells, estaran preparats per fer-ho amb il·lusió i ganes i no pensaran en fer altres coses.

Jaume Rovira

Sí, la tornada serà dura, una part de la colla està desitjant tornar hi s’endollarà ràpidament, i altres potser s’aniran refredant, potser canvien els hàbits, el lleure, l’esport, la feina, la situació personal, després del Covid 19 canviarà a molta gent i el seu entorn. 

Carles Adell

No. Crec que la gent té ganes de tornar-se a trobar. Ara bé, sempre de manera segura.

 

Pels Caps de Colla, pregunta tècnica: creus que ens costarà recuperar el nivell que tenia cada colla?  per què?

Els nostres caps de colla tenen diversitat d’opinions ... 4 pensen que sí tindrem afectació tècnica i de nivell, 1 creu que anirà en funció de cada colla, i 2 tenen clar que no hi haurà un pas enrere.

Gerard Ametllé

L’estar un temporada parats passarà factura, i probablement ens tindrem que plantejar la propera temporada començar abans per recuperar i avançar assaig. La feina serà sobretot en canalla que hi haurà nens i nenes que baixaran, potser fins i tot, dos pisos de cop, i podria ser un canvi brusc que ens tocarà treballar.

Gabi Molero

Això anirà en funció de cada colla, jo crec que encara és molt d ´hora per poder treure conclusions d´aquets tipus. Esperem tenir una vacuna més aviat que tard, i poder tornar a tindre el contacte social i físic com el d’abans. El que hem de fer ara és pensar en la salut de tots que és el més important, i després ja farem per tornar a fer grans castells, aquets és el moment de que el valor del SENY dels 4 que ens defineixen sigui el que més hem de tenir.

Quico Murillo

En el nostre cas sempre és difícil tornar després d’un “parón” , però sabem que la gent tindrà ganes de retrobar-se, igual que en totes les colles, d’aquí a recuperar el nivell que tenia cada colla serà difícil, son molts mesos en una situació estranya i tornar a la normalitat costarà una miqueta.

Quim Mestre

I tant, crec que aquesta aturada farà mal al nivell tècnic en general.

Aina Mallol

No ho crec. Potser caldrà una pretemporada més llarga però les colles tindran ganes de fer castells i això ajudarà a recuperar el nivell. Recordem que la crisi econòmica va portar més gent a les colles. Qui sap si pot tornar a passar això.

Xavi Catasús

Bé, jo crec que no. És possible que hi hagi un temps d’impàs, de represa una mica més llarg de lo habitual però si tot torna a la normalitat penso que les colles en general tornaran a fer els castells que feien i segurament amb més ganes després de tanta inactivitat i això pot ajudar molt perquè en el món dels castells la part motivacional és essencial.

Jordi Raventós

Si estem tot l’any 2020 sense fer castells, a nivell tècnic serà un any perdut, no s’haurà pogut assajar ni la canalla actual ni canalla nova, la gent de tronc i pinya perdrà les sensacions i quan hi torni necessitarà molt més assaig. Per tant crec que sí que costarà recuperar el nivell d’abans del Covid’19.

 

5. Pel fet casteller, que és el pitjor que ens deixarà el covid19 ?  i en tindrem alguna conseqüència positiva?

En aquesta pregunta han sorgit les reflexions més emotives, sobretot davant el fet que el pitjor que ens deixa la pandèmia és la pèrdua de persones estimades, i a les que no hem pogut acomiadar com haguéssim volgut, i en general, la por i la incertesa. Per altra banda, se’ns planteja un gran repte de superació, i de tornar amb més il·lusió.

Enric Pagès

El pitjor és la pèrdua de castellers per la malaltia. Pel mon casteller, venim d’una baixada de nivell en general amb petites excepcions. Ara ens agradi o no tots haurem de començar de zero, algunes amb més dificultats que altres. Tota crisi posa a prova la força de la societat, una colla castellera no és menys, crec que la pròpia essència del mon casteller serà un cop més una bona mostra d’aquesta superació.

Esther Vicente

El pitjor que ens deixarà el Covid19 serà la pèrdua de l’activitat durant un any sencer i la conseqüent baixada de nivell de les colles, també és possible que durant un temps o ja per sempre canviï la manera de fer castells i ens hàgim d’habituar a les noves normes, però això ens passarà també en el nostre dia a dia. La baixada de castellers i castelleres ja era una cosa patent a les últimes temporades a totes les colles, seria insòlit ara culpar a la pandèmia d’aquesta davallada castellera, o de la falta d’esforç i compromís per part dels seus membres, i no parlo dels Xicots, parlo a escala general del món casteller. La pandèmia ens podrà canviar la manera de viure però no les conviccions de cadascú i aquestes ara estan més paleses que mai. Les ganes de tornar a la normalitat, i haver de tornar a començar tots de nou crec que generarà una nova il·lusió que ens pot beneficiar.

Jaume Rovira

Costarà molt tornar a tenir el nivell que teníem abans, si finalment estem 1 any o potser una mica més, en general hi hauran colles que poden haver perdut part del pom de dalt, i hauran de treballar el següent des de zero, o quasi, a l’igual que l’estat de forma i el nivell de tothom que és veurà disminuït. El Millor potser sigui el fet d’adonar-nos lo fràgils que som, el ritme de vida que portem, i que amb aquest ritme no podem seguir, tant a nivell personal com del nostre entorn.

Carles Adell

Doncs estroncar el bon moment d’algunes colles seria el pitjor. Com a positiu, potser fer una aturada llarga pot anar bé. Quan vaig començar a fer castells no hi havia la competitivitat ni exigència que hi ha ara, i convé parar i reflexionar.

Gerard Ametllé

La por, s'ha creat un estat d’alarma i hem adquirit unes pors, que ens poden donar alguna mala passada en alguna situació.

Gabi Molero

Positiu crec que de crisis i de moments complicats, es treu el millor de les persones, la solidaritat la, germanor, l´empatia, veure les coses des de una perspectiva diferent fa que surtin coses boniques de les persones, ho hem vist, la implicació de tots quan es necessitaven mascaretes ,  protectors. Hem vist com tothom ha fet PINYA, PER SUPERAR-HO. El pitjor pel fet casteller està clar que és un esvoranc en el camí, però alhora una oportunitat. Sempre soc del parer d’intentar mirar el got mig ple, per desgracia, la pandèmia s´ha endut molta gent per endavant i les colles castelleres no hem estat exempts d’això i hem vist com marxaven mites castellers com el nostre estimat Lluís Hill.

Quico Murillo

Sobretot el temps perdut, aquests dos mesos de inactivitat. I després el retorn serà difícil per les pors de cadascú a l’hora de tornar-nos a agrupar. Com a positiu, de ben segur és que la gent a l’hora tindrà més ganes que mai en tornar i afrontar nous reptes.

Quim Mestre

El pitjor que ens deixarà serà el fet d'estar tant de temps amb l'activitat aturada, i les conseqüències que això tindrà en el nivell.

Aina Mallol

El pitjor ha estat tota la gent que ens ha deixat i no hem pogut acomiadar com es mereixia, i haver de passar el dol sols. Les colles castelleres actuen com una família i no hem pogut abraçar als que ho han passat malament. El millor, segurament, serà les ganes de tornar-hi.

Xavi Catasús

Com a part negativa, doncs, un any perdut, està clar, i a més en any de concurs. Totes aquelles estratègies i programacions que s’havien pensat per encarar el concurs i la temporada en general s’han anat a norris. Evidentment pels castells extrems per cada colla perdre aquest rodatge tindrà la seva afectació. També dependrà del temps que estiguem aturats. Si, com diuen, és possible que fins que no hi hagi una vacuna contra el virus, l’any que ve podem tenir un escenari perillós per mantenir el nivell dels darrers anys en el moment que podem reprendre l’activitat. Com he comentat penso que la part positiva és que la tornada es farà amb més motivacions. Altra cosa bona la veritat no l’hi sé veure.

Jordi Raventós

Per una activitat com la nostra on el contacte entre les persones és bàsic, el pitjor serà la por si no es troba una vacuna i/o un remei. Em costa trobar quelcom positiu d’una parada de l’activitat castellera com aquesta, segurament les ganes de fer-ne quan tot això s’acabi.

 

6. Explica'ns el millor record que tens de la teva època com a President/a o Cap de Colla?

Els millors records es divideixen entre els que fan referència a l’actitud i implicació de la gent de la colla, i per altra banda, als records de l’assoliment de grans fites, com el primer 3d9f. Carregat, el primer 5d8 carregat, el primer 3d8 descarregat, i d’altres efemèrides castelleres de la colla.

Enric Pagès

Crec que el millor ha estat que quan més necessitada estava la colla, va sortir gent disposada a tirar d’ella.

Esther Vicente

Durant els anys que vaig estar de Presidenta a la Colla hi van haver moltíssims moments especials, però si haig d’escollir només un, em quedo amb la FM 2015, quan vàrem carregar el 3d9f, en aquell moment no vaig ser conscient ni em va donar temps de pair el que acabava de passar. Per tot el canvi que va suposar dins de la colla i dins el món casteller a Vilafranca, crec que va ser el millor moment. El 29 d’agost de 2015 es va posar la cirereta a una trajectòria que havia començat anys enrere. Cada vegada érem més i millors, guanyàvem autoestima, seguretat, convicció, confiança en tots nosaltres i sobretot en els que estaven al capdavant i això va fer que tota la feina feta i la que quedava per fer donés els seus fruits. Els assajos eren plens i nosaltres mateixos sense adonar-nos empenyíem a la colla a aconseguir tots els reptes que es plantejava. Sentir dins del castell, des del seu cor, ben tancada al mig, a les fosques la sensació de satisfacció de cada un dels seus components amb els nervis propis d’una fita tan important com aquell castell i seguir pas a pas amb el so de les gralles com puja el castell fins a coronar-se, buff.. I llavors sentir el clam de la plaça - La Plaça de Vilafranca - cridant i aplaudint als Xicots, no ho podré oblidar mai.

Jaume Rovira

Al final, amb una colla castellera, els millors records, son els castells, tot i que han d’ anar acompanyats d’un gran ambient social, que comporta aquests èxits castellers, i amb aquest ambient Social, també retinc a la memòria, molts bons records. Dit això, en el meu cas com a casteller, el millor record és el primer 5d8c, que va originar el canvi de xip de la colla, en que tot era possible, si ens ho creiem amb prou força.  Després de temps dintre d’un mateix bucle, acabàvem de trencar un cicle de molts anys amb la mateixa gamma de castells, i de no poder estrenar un nou castell, aquell 5d8 va ser la plataforma, per encarar el salt als castells de nou. 

Carles Adell

El millor record va ser l’actitud de la colla per tirar endavant. Totes les entitats i colles tenen alts i baixos. Recordo haver agafat la colla en un moment delicat, i guardo un bon record de la colla posant el granet de sorra per tirar endavant. Vam recuperar la torre de 8 i anar al Concurs de Tarragona del diumenge classificant-nos in extremis. L’objectiu era crear una base per a que la següent junta pogués fer un salt qualitatiu. Vam assolir l’objectiu.

Gerard Ametllé

Tinc poc a explicar ja que no porto gaire al càrrec, a dia d’avui destaco el recolzament i optimisme que vaig rebre quan vaig ser escollit cap de colla, i el fet que tinc moltes ganes de demostrar el que podem fer.

Gabi Molero

Bons records en tinc força, com començar la temporada amb un castell de 8, l´estrena de tanta gent a moltes posicions, castells com el primer 9d7, 7d8, plantejar-nos una FM amb 2 castells de 9 al 2017, però esta clar que per sobre de tot això hi hauria el primer 4d9f descarregat per la colla. També el fet de poder fer la clàssica de 8 a la Diada del Roser del 2019.

Quico Murillo

És un record global de colla, el fet és el suport i les ganes de tota la colla per superar-se, tothom va tindre les ganes i l'empenta d’afrontar un 3d9f per festa major, i un 4d9f pel concurs. Sabem que els resultats no van ser bons, però reunir tot aquell nombre de camises i les ganes del repte de superació, és el millor record que tinc en l’únic any que vaig estar de cap de colla.

Quim Mestre

El millor record que tinc és la destapada de la placa commemorativa del primer 4 de 9 amb folre descarregat a La Granada.

Aina Mallol

Es difícil triar-ne només un però crec que el crit de la plaça de la vila quan vam carregar el primer 3d9f l'any 2015.

Xavi Catasús

Sense dubte, el del dia 29 de la festa major de Vilafranca l’any 2005. Vam descarregar la tripleta de 8. En global tota aquella festa major en la que vam aconseguir completar tots els castells que vam intentar.

Jordi Raventós

Descarregar el 3d8 per primer cop, era una espina clavada des de feia massa temps, i va ser un d’aquells moments de felicitat de tota la Colla.

 

7. I la dificultat més gran a la que vas haver de fer front?

En aquesta es veu una gran diferència, com és lògic, entre les dos funcions. Pel que fa als presidents, les majors dificultats han estat la gestió dels recursos, sobretot es destaca la part econòmica. També apareixen moments com la pèrdua de persones de la colla, com la mort del Lluís Barrera. Pel que fa als Caps de colla, la majoria coincideixen en que la part més difícil és la gestió psicològica i emocional de les persones, i a la vegada, posar pel davant els interessos i objectius de la colla, a alguns individuals.

Enric Pagès

Tres, l'econòmica de la colla, el repte de donar suport a la nova llogatera del bar i la desanimació de la colla davant d’un futur una mica incert.

Esther Vicente

Igual que van haver-hi bons moments, també vam patir uns quants moments difícils, però el que recordo més per sobre de tots va ser la cúpula del local. Com que la Colla va fer el pas als castells de 9 ens vam plantejar obrir una cúpula al sostre per poder assajar els castells de 8 en millors condicions. Aquest projecte suposava un gran repte per nosaltres, sobretot, econòmicament i vam haver de visitar empreses, fer un verkami i sobretot estudiar a fons un projecte que defensaríem davant de l’Ajuntament per aconseguir la seva col·laboració. Quan ja teníem la cúpula feta, ens vam trobar amb un obstacle que ens va fer passar les nits en blanc, arribava el dia de la inauguració i ens faltava una documentació que no acabava d’arribar i sense ella no podíem continuar. Va ser un moment d’angoixa important, però que un cop resolt va fer que valoréssim encara més la feina feta. En quan a castells el pitjor moment durant els anys que vaig estar de Presidenta va ser el Concurs del 2018, no pel fet de no haver guanyat el concurs, sinó per com vam perdre. Veure les cares de decepció de la gent, llàgrimes als ulls d’aquella canalla tan valenta i sortir de la plaça amb el cap avall va ser un altre moment inoblidable que al meu parer també va marcar un abans i un després.

Jaume Rovira

Les dificultats més grans, van ser la falta de recursos, tant socials, estructurals i econòmics. Ens faltaven castellers per els assajos i sortides, per poder encarar la nova etapa, ens faltava espai i que estigues millor condicionat, com també un millor pressupost per poder anar solucionant molts dels diferents problemes. Teníem que fer un canvi de xip, com a colla gran que volíem ser. També vàrem tenir alguns canvis molt significatius en el nucli fort de la junta, canvi de feina, canvi de casa, i diferents canvis en el organigrama de la colla, van fer que tinguéssim moltes dificultats.

Carles Adell

La dificultat més gran va ser afrontar la mort del Lluís. Va ser molt dur. A nivell personal va ser perdre un amic, i com a President haver d’afrontar-ho institucionalment. Com a colla estàvem en un moment delicat i aquest fet va suposar una prova de foc. La vam superar, i llavors vaig tenir clar lo forta i unida que estava la colla per afrontar el futur, i així va ser.

Gerard Ametllé

Tot i portar molt poc com a cap de colla i com aquell que diu no haver exercit el meu càrrec, probablement no crec que em trobi cap dificultat comparable al covid19 en els anys que sigui cap de colla.

Gabi Molero

Sent cap de colla la feina mes difícil és aconseguir gestionar la colla i prendre decisions pensant en global , és a dir, decidir què és el millor per la colla, pensar en plural i moltes vegades aquestes decisions fan que a nivell de persones (en singular) es puguin interpretar com injustes i es generin situacions que a un no li agraden, però saps perfectament que és el millor per la colla. L´exemple més clar va ser amb la torre de 7 d’aquet passat 2019, una torre renovada en un alt percentatge.

Quico Murillo

La dificultat més gran va ser arrancar al Febrer, on vam ser una tècnica nova, i arrossegar la gent i poder començar a afrontar reptes, com és el cas de rodar els castells de 8 amb solvència. Però al Juliol ja ho teníem rodat i vam poder ajuntar el 3 i el 4 de 8 fora de casa.

Quim Mestre

El conèixer com eren realment algunes de les persones que tenia al costat.

Aina Mallol

Les diferents gestions personals de cada casteller, el fet de fer mes de psicòloga que de cap de colla en moltes ocasions.

Xavi Catasús

A nivell de castells gestionar el canvi obligatori de pom de dalt el segon any de cap de colla, l’any 2006, que ens va fer donar passos endarrere. Sobretot però personalment, el que em va costar més és la gestió psicològica de la colla. Principalment quan els castells no rutllaven tant bé.

Jordi Raventós

Intentar que tothom treballés per l’objectiu comú i no l’individual.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada